اولین نشست هیئت داوران کمیته فرهنگ مطالعات و ادبیات پایداری برگزار شد


به گزارش روابط عمومی اداره کل امور استان‎ها و مجلس حوزه هنری، در این نشست احد گودرزینی نویسنده دفاع مقدس، مریم طالبی مدیر دفتر فرهنگ مطالعات پایداری استان مرکزی، محمد قاسمی‎پور مسئول دفتر فرهنگ مطالعات و ادبیات پایداری، فریبرز شیرینی مسئول هماهنگی هیئت داوران، مسعود آتشگران سرپرست حوزه هنری استان قزوین، حسین زنجانی دبیر کمیته ادبیات پایداری جشنواره، دکتر مسعود امیرخانی مدیر انتشارات بنیاد حفظ آثار دفاع مقدس، علی رستمی مدیر سابق انتشارات بنیاد حفظ آثار و ارزش‎های دفاع مقدس و پژوهشگر این حوزه و حمید قزوینی پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی حضور داشتند.

محمد قاسمی‎پور مسئول دفتر فرهنگ مطالعات و ادبیات پایداری، در ابتدای این نشست در خصوص آثار ادبیات پایداری رسیده به جشنواره گفت: برخی از کارها در بطن خود قصه‎های پرغصه‎ای دارند که با معیارهای داوری نمی‎توان آن‎ها را سنجید. ضمن آنکه جشنواره آثار و تولیدات مراکز استانی برآیند فعالیت‎های چند ساله به حساب می‎آید. تولیداتی که سال‎های بعدی به دست ما می‎رسند، از قد و قواره بهتری برخوردار خواهند بود.

حسین زنجانی دبیر کمیته ادبیات پایداری جشنواره نیز در ادامه این نشست، سابقه‎ای از دفتر فرهنگ مطالعات و ادبیات پایداری توضیح داد و به 127 اثر رسیده به این دفتر اشاره کرد و گفت: این آمار با توجه به بضاعتی که مراکز استانی دارند، آمار قابل توجهی است. البته آثار استان‎ها با یکدیگر سنجیده می‎شود و نه با شاخص‎های علمی موجود.

زنجانی زمان برگزاری جشنواره را 7 و 8 و 9 مهر سال جاری اعلام کرد و گفت: هیئت داوری تا 25 یا 26 شهریور ماه برای داوری آثار جشنواره چهارم فرصت دارند.

فریبرز شیرینی مسئول هماهنگی هیئت داوران نیز آماری از آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره خبر داد و گفت: تا امروز 127 اثر ادبیات پایداری به دبیرخانه مرکزی جشنواره آثار و تولیدات رسیده است که در این بین، کتاب تالیفی خود نوشت انقلاب اسلامی 6 اثر، کتاب تدوینی و تاریخ شفاهی، دیگر نوشت، انقلاب اسلامی 27 اثر، کتاب تالیفی خودنوشت دفاع مقدس 8 اثر، کتاب تالیفی و تاریخ شفاهی دیگر نوشت در حوزه دفاع مقدس 65 اثر، داستان‎های مستند تاریخی و زندگی‎نامه‎های داستانی 16 اثر و در مجموع آمار آثار رسیده به دبیرخانه 123 اثر است که سه تا چهار اثر هم به تازگی اضافه شده است.

وی افزود: با توجه به بضاعت اندکی که مجموعه فرهنگ مطالعات و ادبیات پایداری در استان‎ها داشته است؛ برای این 127 اثر رسیده به جشنواره به همه شما عزیزان تبریک می‎گوییم و از شما می‎خواهم برای نحوه داوری و دو یا چند مرحله‎ای بودن آن امروز با یکدیگر به توافق برسید.

احد گودرزینی نویسنده دفاع مقدس گفت: به نظر من به دلیل حجم کم آثار، بهتر است همه آنها دیده شوند. چون نظارت استان‎ها نیز در نظر گرفته می‎شود و هر استانی بر کارهای ارسالی خود نظارت دارد. اگر همه آثار را در نظر بگیریم بسیار خوب است، چراکه تمام استان‎ها در حوزه ادبیات پایداری بسیار تلاش کردند.

وی افزود: ما هنوز هم دارایی‎ها خود را نمی‎شناسیم. از کتابخانه جنگ چه قدر استفاده کردیم؟ فقر، از نشناختن دارایی‎های خودمان نشئت می‎گیرد. بهتر است تمام ظرفیت‎ها و دارایی‎های خود را بشناسیم تا آثار تولیدی با کیفیت‎تری را به جشنواره‎های آینده ارسال کنیم.

مریم طالبی مدیر دفتر فرهنگ مطالعات پایداری استان مرکزی اشاره کرد: نگاه داوران به کارهای ارسال شده از طرف مراکز استان‎ها، نگاهی هنرمندانه باشد، نه نگاهی بنیادی. چراکه هدف ما ارائه هنرمندانه اثر انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است.
وی افزود: کتاب‎های بسیاری در مراکز استانی تولید می‎شوند و هیچ‎کدام از آنها رابطی برای رسیدن به دست مخاطب را ندارند. ضمن آنکه مرکز فروشی برای فرئختن این کتاب‎ها نداریم. به همین دلیل می‎گوییم که اگر اکثر کارها دیده شوند، بسیار ارزشمند است.

مسعود آتشگران سرپرست حوزه هنری قزوین نیز در ادامه این نشست گفت: آیا نگاه ما در بخش مطالعات فرهنگی و ادبیات پایداری فرهنگی است یا نگاه علمی و دانشگاهی در آن موجود است. آیا مخاطب ما عامه مردم هستند یا مخاطبان خاص این حوزه. آیا تاریخ‎نگاری سنتی انجام می‎دهیم یا علمی. ما باید در این بخش بر اساس روش‎های روز دنیا کار کنیم و برای شناخته و دیدن شدن این آثار بیشتر و بیشتر تلاش کنیم.
 
در پایان هر یک از داوران و مسئولان نظرهای خود را درباره داوری مطرح کردند.



قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره